Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 1
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto w hotelu zajmuje się zarządzaniem magazynem bielizny zarówno czystej, jak i brudnej?

A. Magazynier bielizny
B. Pracownik pralni
C. Kierownik pięter
D. Inspektor pięter
HGT.03 Pytanie 2
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kwotę należy wpisać na fakturze w sekcji wartość netto, jeśli wartość brutto za usługi typu Wellness&SPA wynosi 1 200,00 zł, a stawka VAT to 23%?

A. 1 296,00 zł
B. 975,61 zł
C. 1 111,11 zł
D. 1 476,00 zł
HGT.03 Pytanie 3
Obsługa gości w obiekcie świa…

Osoba sprzątająca, która planuje oczyścić jednostkę mieszkalną za pomocą silnego preparatu chemicznego, musi w pierwszej kolejności

A. przygotować roztwór do użycia
B. sprawdzić, czy pomieszczenie jest odpowiednio wentylowane
C. zapoznać się z instrukcją użycia środka
D. poinformować o tym swojego przełożonego
HGT.03 Pytanie 4
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto jako pierwszy otrzyma zamówienie na śniadanie a’la carte, jeśli przy stole siedzą małżeństwo z dzieckiem i babcią?

A. Dla dziecka
B. Dla męża
C. Dla babci
D. Dla żony
HGT.03 Pytanie 5
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z podanych urządzeń przeznaczone jest do rozmrażania, zapiekania oraz grillowania tostów, kanapek i bułek?

A. Kocioł warzelny
B. Salamander
C. Bemar
D. Dyspenser
HGT.03 Pytanie 6
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie dodatki powinny być podawane do herbaty po angielsku?

A. Śmietanę i arak
B. Cukier i cytrynę
C. Cukier i mleko
D. Rum oraz dżem
HGT.03 Pytanie 7
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie przygotowywania bufetu na śniadanie, co powinno znajdować się w witrynach chłodniczych?

A. sery dojrzewające
B. wypieki
C. zimne przekąski
D. napoje owocowe
HGT.03 Pytanie 8
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę powinno mieć śniadanie w hotelu, gdy jest przeznaczone dla większej liczby gości?

A. room service
B. bufetu śniadaniowego
C. zestawu a la carte
D. wstawki śniadaniowej
HGT.03 Pytanie 9
Obsługa gości w obiekcie świa…

Naczynie do wody to

A. pokal
B. collins
C. goblet
D. tumbler
HGT.03 Pytanie 10
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ zalecany procentowy podział kalorii w posiłkach w ciągu dnia w diecie dzieci i młodzieży?

A. Śniadanie 10%, II śniadanie 5%, obiad 40%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
B. Śniadanie 25%, II śniadanie 10%, obiad 35%, podwieczorek 10%, kolacja 20%
C. Śniadanie 20%, II śniadanie 5%, obiad 30%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
D. Śniadanie 10%, II śniadanie 10%, obiad 30%, podwieczorek 25%, kolacja 25%
HGT.03 Pytanie 11
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych metod jest najskuteczniejsza w usunięciu gumy do żucia przyklejonej do wykładziny?

A. Posypanie solą kuchenną
B. Posypanie sodą oczyszczoną
C. Użycie zamrażacza
D. Zastosowanie środka odplamiającego
HGT.03 Pytanie 12
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?

A. Flipchart
B. Hoker
C. Projektor
D. Wizualizer
HGT.03 Pytanie 13
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelu o rozbudowanej organizacji, za porządek w hallu recepcyjnym odpowiada

A. recepcjonista
B. korytarzowa
C. portier
D. pokojowa
HGT.03 Pytanie 14
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podaj właściwą sekwencję działań, które powinny zostać podjęte przez pokojową podczas sprzątania łazienki w hotelu?

A. Uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury
B. Mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli
C. Czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej
D. Dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników
HGT.03 Pytanie 15
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionego grafiku, określ które pokoje powinny zostać posprzątane w pierwszej kolejności.

Dzienny grafik pokoi do sprzątania
Numer
pokoju
Typ
pokoju
Status
pokoju
Uwagi ogólne inspektora pięterUwagi
pokojowej
200DBLZ
201DBLGZawieszka klamkowa – Please do not disturb
202SGLGZawieszka klamkowa – Please do not disturb
203SGLGZawieszka klamkowa – Please make up the room
204SGLCZ
205DBLCZ
206DBLZ
207APTGZawieszka klamkowa – Please make up the room
208APTCZ
209DBLCZ
Oznaczenia:
Pokój ze statusem zwolniony w danym dniu – Z
Pokój do sprzątnięcia zajęty przez gości – G
Pokój czysty i już posprzątany – CZ

A. 208,209
B. 200,201
C. 203,207
D. 202,204
HGT.03 Pytanie 16
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gdzie według podanych opcji pokojowa powinna umieścić zestaw do pielęgnacji odzieży oraz obuwia oraz igielnik, aby przygotować mieszkanie na przyjęcie gości?

A. Na bagażniku
B. W łazience
C. W szafie
D. Na biurku
HGT.03 Pytanie 17
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?

A. Śniadanie à la carte
B. Bufet śniadaniowy
C. Paczki śniadaniowe
D. Podawanie do pokoju
HGT.03 Pytanie 18
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do usług hotelarskich wspierających zalicza się m.in.:

A. budzenie, szatnię, depozyt, przechowalnie bagażu, informację turystyczną
B. masaż, room-service, pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny
C. solarium, saunę, wynajem sali konferencyjnej z wyposażeniem
D. dostarczenie kwiatów, udostępnienie prasy codziennej, sprzedaż kosmetyków
HGT.03 Pytanie 19
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kwotę powinno się umieścić na fakturze w polu wartość netto, jeśli cena brutto za usługę SPA wyniosła 170,00 zł?

A. 138,21 zł
B. 201,79 zł
C. 130,90 zł
D. 157,41 zł
HGT.03 Pytanie 20
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy wchodzą w skład nakrycia do serwisu płatków z mlekiem?

A. miseczki na podstawce i łyżki
B. filiżanki, mlecznika i łyżeczki
C. talerza głębokiego i łyżeczki
D. talerza zakąskowego i łyżki
HGT.03 Pytanie 21
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaź jednostkę mieszkalną składającą się z dwóch pokoi, charakteryzującą się unikalnym wystrojem oraz wyposażeniem.

A. Biznesowa
B. Specjalna
C. Rezydencjonalna
D. Apartamentowa
HGT.03 Pytanie 22
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych technik jest najbardziej skuteczna w usuwaniu gumy do żucia przylepionej do tapicerowanej kanapy?

A. Zdrapanie nożem
B. Użycie środka odtłuszczającego
C. Użycie zamrażacza
D. Odkurzanie
HGT.03 Pytanie 23
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy tworzą dodatkowe wyposażenie jednostki mieszkalnej w hotelu?

A. Wieszak na ścianie, krzesło, bagażnik
B. Zestaw do pielęgnacji obuwia, lustro, stolik
C. Stół lub biurko, minibar, butelkowana woda
D. Telefon, materiały do pisania, igielnik
HGT.03 Pytanie 24
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do czyszczenia lakierowanej podłogi z drewna?

A. Mop
B. Zamiatarkę
C. Polerkę
D. Ekstraktor
HGT.03 Pytanie 25
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić

A. grę w bilard
B. zajęcia fitness
C. łaźnię suchą
D. jazdę konno
HGT.03 Pytanie 26
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych czynności dotyczy tylko sprzątania w.h.s?

A. Wymiana jednorazowych szklanek i kubków
B. Mycie podłogi oraz odkurzanie
C. Uzupełnianie materiałów promocyjnych
D. Wymiana ręczników
HGT.03 Pytanie 27
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie obiekty są zobowiązane, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, do przeprowadzenia dodatkowego sprzątania pokoju i łazienki na prośbę gościa?

A. Pensjonaty
B. Schroniska młodzieżowe
C. Domy wycieczkowe
D. Hotele
HGT.03 Pytanie 28
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki rozmiar obrusa powinien być wybrany do stołu o wymiarach 80 cm x 80 cm?

A. 140 cm x 140 cm
B. 200 cm x 200 cm
C. 180 cm x 200 cm
D. 140 cm x 180 cm
HGT.03 Pytanie 29
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać na początku procesu czyszczenia wykładziny dywanowej w hotelowym korytarzu?

A. Odkurzanie na sucho
B. Spryskanie detergentem
C. Wyszczotkowanie
D. Usunięcie plam
HGT.03 Pytanie 30
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż poprawną sekwencję działań, które wykonuje pokojówka podczas sprzątania pokoju w hotelu?

A. Opróżnienie kosza, pościelenie łóżka, odkurzenie, otworzenie okna
B. Otworzenie okna, pościelenie łóżka, odkurzenie, opróżnienie kosza
C. Otworzenie okna, opróżnienie kosza, pościelenie łóżka, odkurzenie
D. Pościelenie łóżka, opróżnienie kosza, odkurzenie, otworzenie okna
HGT.03 Pytanie 31
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką potrawę na bazie jajek można włączyć do diety lekkostrawnej?

A. W koszulkach.
B. Smażone z pieczarkami.
C. Faszerowane.
D. Zapiekane z pomidorami.
HGT.03 Pytanie 32
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych produktów powinien być przechowywany w chłodniach?

A. Konserwa mięsna
B. Ser twarogowy
C. Mleko sterylizowane
D. Czerwone wino
HGT.03 Pytanie 33
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na czym polega typowa metoda ścielenia łóżka w hotelu pięciogwiazdkowym?

A. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, następnie obleczoną w poszewki kołdrę i poduszki, a na końcu przykrywa wszystko kocem
B. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczoną w poszewki kołdrę oraz poduszki, całość przykrywa narzuta
C. Jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się kolejne prześcieradło, następnie narzutę, na którą nawija się część drugiego prześcieradła
D. Jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na tym układa się kolejne prześcieradło, następnie koc, na który nawija się część drugiego prześcieradła
HGT.03 Pytanie 34
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania cappuccino?

A. Espresso, mleko i whisky
B. Espresso i mleko
C. Espresso, czekoladę i śmietankę
D. Espresso i wodę
HGT.03 Pytanie 35
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownik hotelowy znalazł cenny naszyjnik. Nie zdołano ustalić właściciela. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego dotyczącymi nieodpłatnego przechowywania, jak długo maksymalnie po znalezieniu należy trzymać przedmiot w hotelu?

A. Pięć lat
B. Dwa lata
C. Trzy miesiące
D. Pół roku
HGT.03 Pytanie 36
Obsługa gości w obiekcie świa…

Opcja zakupu czekoladek w hotelowej cukierni, które są produkowane na terenie obiektu, jest przykładem usługi

A. podstawowej
B. towarzyszącej
C. uzupełniającej
D. fakultatywnej
HGT.03 Pytanie 37
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych usług uważa się za opcjonalne?

A. Usługi fryzjerskie, room-service
B. Budzenie na życzenie, podawanie śniadań
C. Basen kąpielowy, jacuzzi
D. Czyszczenie odzieży i obuwia, depozyt
HGT.03 Pytanie 38
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co powinna zrobić korytarzowa, która podczas sprzątania w lobby hotelowym dostrzegła pozostawioną torbę podróżną?

A. Zanieść ją do recepcji hotelu
B. Natychmiast poinformować przełożonych
C. Zwrócić ją do przechowalni bagażu
D. Sprawdzić, co jest w jej wnętrzu
HGT.03 Pytanie 39
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień usługi, które są zawarte w pakiecie typu SPA?

A. Basen, saunę, jacuzzi
B. Kort tenisowy, aerobik w wodzie
C. Saunę fińską, masaż, peelingi
D. Kręgle, piłkę wodną
HGT.03 Pytanie 40
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynia powinien wykorzystać kelner, organizując nakrycie do serwowania jajka na miękko?

A. Spodka, kieliszka do jajka i łyżeczki
B. Płaskiego talerzyka, małego noża oraz widelca
C. Podgrzanego talerza zakąskowego, noża oraz widelca
D. Głębokiego talerza lub miseczki na podstawce i łyżki